maandag 25 oktober 2010

Groningsch peil nader verklaard

Groningsch Peil is het showcase evenement voor muziekanten uit de provincie Groningen. Het biedt de mogelijkheid de plaatselijke bands en DJ’s in de spotlights te zetten. Het grote animo van artiesten en podia die zich hebben aangesloten, leverde een goed gevuld programma op. Haast te gevuld, want wat speelt waar en wie speelt wat? De bezoeker kan hier achter komen door de dichts bij zijnde locatie binnen stappen of afgaan op de naam van de artiest. Voor de wat minder avontuurlijken onder ons hierbij een overzicht van de bands per genre. Het overzicht is uiteraard een grove indeling en wil niet wegnemen dat de bezoeker zich vooral moet laten verassen op deze energieke avonden.

Rock
Binnen het festival heeft dit genre een belangrijk aandeel. Dit duidt echter niet op een eenzijdig programma, want Rock komt en gaat in vele soorten en maten.

Te beginnen bij de bands die zich richten op de rock van de jaren 60 rock. Ten eerste Twiggy Sleaze (Pakhuis), voeg daar ‘garage ’aan toe en men weet wat te verwachten. De Talking Dogs en de Green Dogs hebben niet alleen hun liefde voor honden overeen, ook weten ze beste Rock ‘a Billy te brouwen. Beiden staan vrijdag in The Stage, voor de feestbeesten onder ons niet te missen. Wil je daarna nog meer? Ga dan naar Koster waar de Jailbirds de sound voortzetten. The Swains (Simplon) weten tevens hun trashy garage roots goed te gebruiken met invloeden uit de soul en blues. De Rock ’n Blues sound is tevens de basis van Doctor Wacko (The Stage), + verassende toevoeging van een eigen percussie set. Athletic Pooha (Kult) voegt daar soul aan toe, met uitstapjes naar de punk (maar dan zonder percussie set). Deze band kennen we vanuit het Gideon Music festival waar deze meerdere erg succesvolle optredens verzorgde.

En zo zijn we beland bij de ruigere tak van de familie. Te beginnen bij The Obama’s (Platform theater, donderdag) met ongenuanceerde garage punkrock. Tevens Long Way Down (Zolder) en No ID (Simplon) hebben lekker van de punkkaas lopen smikkelen. Float a Ziggy (Simplon) gooit de boel richting de stoner grunge. No Good Around (Platfomr theater, donderdag) presenteert de punk na zeggen ‘melodieuzer’.

Een andere richting van de rock, is er één die zich meer verhaalt op de metal en hard rock. Dit is terug te horen bij Tarball (De Storm) die metalriffs inzetten en ruimte geven aan drumsolo’s. Unamused (De Storm) zoekt het meer in de moderne helden als The Queens of the Stoneage. De rockchicks van Rococo (De Storm) laten met hun catchy liedjes ook zeker de boel rocken.

En dan hebben we nog de kant van de New Wave, al is dat meer het rondrennende neefje van the family die niet te pakken is. Zo hebben we Noint (De Zolder) wat vooral harmonieuze rock maakt. Radius en E951 gaan in het oude RKZ een onvervalste New Wave - Rave houden ( oordopjes mee dus!). Voor de wat ‘rustigere’ New Wave/pop gaat je op bezoek bij New Red Fading (Warhol).

Eisenhouwer ( Huize Maas) is weer een soort van categorie apart, laten we het ‘folkrock’ noemen, hoe dan ook een lekkere inkomer voor de avond. Bert Hadders & De Nozems (Pakhuis, donderdag) kan je omschrijven als pop. Maar om de indruk weg te nemen dat Rock alleen in het Engels komt, worden zij bij deze gebombardeerd als Groningsch toalige Rockers.

Trouwens, voor de Blues met een grote B moet je in café Koster zijn. De eerste act wordt verzorgt door een nieuwkomer in de scene, namelijk Five Points gevolgd door Twin Reverb. Nog vrij onbekend maar gedragen door een bekende van ons, nl. Laurens Leeuw. De Jailbirds sluiten de avond af met de blues side of Rockabilly.


Pop
En dan nu de POP. Eerst maar wat twijfel gevalletjes weg nemen. Te beginnen bij The Monroes (Platform, donderdag). Met hun onvervalste, best wel rockende, sixties sound hebben ze al heel wat bekendheid weten te verwerven. Cat Ugly (De Storm) ligt goed in het gehoor met een beste stevige bluespop groove. Voor de meer alternatieve pop wordt er geluisterd naar Phrases (Pakhuis), die niet bang zijn om de gitaar eens goed aan te pakken.

Le Titre (De Pudding) en ZAZA (Pakhuis) worden geleid door de prinsesjes van de het Groningse popcircuit. Le Titre bekoort haar publiek met piano, ZAZA gebruikt hiervoor een gitaar; Muziek die raakt zonder om truttig te worden. VENcE (Pakhuis, donderdag) speelt folk pop met een ruig en mysterieus randje.

Ivy’s Dream ( Huize Maas)maakt ritmische en melodieuze pop. Gevolgd door Audio Adam die spelen in de stijl van de nieuwe generatie Britpop, a la The Kooks en The Killers. Echter een sound die bij maar weinig bandjes is terug te horen en daarom verassend origineel en potentieel.

Voor de rustige, singer song-achtige, muziek gaat men bivakkeren in het Paleis. Te beginnen met twee jonge talenten. Antonie Harms en Nicky Monte die samen met gitaar zijn/haar leven verhaalt. Suptiel is een beste band van leuke mannen die Nederlandsch-talig en Melodramatisch musiceren; achterover zitten en luisteren maar wat zij te vertellen hebben.

Genre -loos
En dan heb je van die bandjes die, ook na eigen zeggen, niet in een genre te plaatsen zijn. Tja, dan niet. Wat voor kunstwerkjes deze ‘grenzeloosheid’ oplevert is onder andere te aanschouwen in De Kult. Hier zijn Svetkoff Lamps en Sexton Creeps niet alleen te beluisteren, maar vooral te beleven. De eerst genoemde maakt Indie met flarden Noise. De tweede is een mysterieuze kakofonie aan geluid. Klinkt misschien vaag, is het ook, maar daarom niet minder imponerend.

Wat meer straight zijn June in December (De Zolder) met hun ‘Indie met scherpe randjes’ en An ear to the Sky (Oude RKZ) die goed in het gehoor liggende noiserock maakt.

All the days after (Platform, donderdag) doet het met alles; Indie, blues, rock enz. Daarbij doen zij ook waar veel bandjes niet hun handen aan durven te branden, namelijk ook enkele liedjes bezingen in het Nederlandsch.


Overig
Big Chill (Het Pakhuis), niet te verwarren met de hardrock formatie uit de jaren 90, zal Groningsch Peil aftrappen met hun, niet te plaatsen onder één stijl, muziek. Van filmmuziek fragementen, folk, indiepop en blues via nachtclubjazz en dreamscapes naar americana.

Diana Roos Combo lost het startschot in De Buckshot. Later op de avond zullen daar DJ’s draaien, Diana Roos maakt de boel warm met haar warme liedjes, stem en gitaar geluid met funky jazz grooves. Voor meer jazzy kan men luisteren naar de volle stem al la Billy Holliday van Shjazz (GeKa).

De Warhol begint met een act van Roellie Vuitton; rap uit de Oosterppoort met style en humor. Daarna Mr. Wallace, die van feesten weet. Met hun opzwepende sound van Funky Ska + hele leuke zangeres zijn ze verfrissend en onbedwingbaar; verboden stil te staan! Daarna papengang oversteken. Want ongelofelijk, maar waar, De Gringo’s komen echt uit Groningen ja. Hekel aan de winter? Kom naar de Zolder, doe je T-Shirt uit, en laat je meedeinen op deze funky mix van Ska en Reggae.

Huize Maas biedt een zeer gevarieerd programma aan waar voor iedereen wel iets bij moet zitten. De Spotrockers zijn zowel helden in de hiphop, funk als wel gitaarspel. De heren zijn met deze aparte combinatie een weg ingeslagen die een smack-in-the-face muziek oplevert; vernieuwend en uitdagend. Daaropvolgend DanceLab waarin een funky mix wordt gebrouwen van Dance, electro en Fusion. Zij waren eerder dit jaar te bedansen op Noorderzon. Later op de avond Cosmic Spring. Deze elektronische band neemt het publiek als mede-pionier mee op een ontdekkingsreis die zich niet alleen beperkt tot de muziek, maar zich ook inzet voor het bevorderen van een duurzame samenleving. Met als afsluiter Harde Baas. De Groninger dj van dit moment.

Groningsch Peil, donderdag 28 en vrijdag 29 oktober.


Dance
Itchy Nutzz
Riso & jay Christian
Tek-Noir Beats
Combo 050 ( collectief gevormd door Licious K and Enthousiaste Gasten. O.a. deep, house, minimal, techno)

Rock
Twiggy Sleaze ( Garage jaren 60)
Obama’s (garage punk rock)
Athletic Pooha ( punkrock soul)
Tarball (metalriffs en drum solo’s, maar ook plek voor rustige gitaar)
Rococo ( drie rockchicks met catchy liedjes)
Unamused ( modern metal a la Queens of the Stoneage)
No Good Around (melodieuze punk rock)
Doctor Wacko ( Rock’n Blues + percussie)
Talking Dog ( Rock )
Greendogs ( Rockabillies)
Radius + E 951 ( new wave) => New Red Fading (rustiger new wave)
Float a Ziggy ( stoner grunge)
No ID ( punkrock met vleugje metal)
The Swains ( Trashy garagerock- Blues en Soul)
Noint ( harmonieuze rock)
Long way down (punkrock)
Eisenhouwer ( folk rock)

Pop
Vence (folk pop)
Bert Haddes en de nozems ( groningsch talige pop)
ZAZA (singer song writer)
The Monroes ( sixties)
Le Titre ( Jazzy piano)
Cat Ugly (stevige pop/ blues)
Phrases ( alternatieve pop/rock, gitaaaar)
Ivy’s dream
Audio Adam
Nicky Monte => jong
Suptiel ( melodramatisch Nederlandsch talig)

Experimental
Svetkoff lamps ( Indie met flarden Noise)
Sexton Creeps ( mysterieuze ‘geluid’ belevenis)
All the days after ( Indie, blues, rock (ook in het Nederlandsch)).
An aer to the sky ( goed in het gehoor liggende noiserock).
June in December ( Indie met scherpe kantjes)

Overig
Big Chill (van folkrock tot nachtclubjazz)
Mr. Wallace (catchy ska met zangeres)
Grongo’s (funky Reggae)
Spotrockers ( hiphop funk + gitaar)
Roelie Vuitton (rap)
Diana Roos Combo (funky jazz)
Shjazz (Jazz ala Billie Holiday)

text: A. Rademaker

1 opmerking: